Hard Work, No Sleep

Hard Work, No Sleep

Het overwinnen van lange werkdagen en weinig slaap: Tips om je workouts te plannen


Als bodybuilder kan het moeilijk zijn om een consistente workout routine te behouden wanneer je lange uren werkt en weinig slaapt. Deze factoren kunnen snel invloed hebben op je energieniveau en motivatie, waardoor je van het juiste pad af raakt om je fitness doelen te bereiken. Maar met wat zorgvuldige planning en enkele belangrijke strategieën kun je deze uitdagingen overwinnen en een succesvolle workout routine behouden.


 1. Plan je workouts van tevoren: Wanneer je weet dat er een drukke werkweek voor de deur staat, kan het verleidelijk zijn om je workouts helemaal over te slaan. Om dit te voorkomen, probeer je jouw workouts van tevoren in te plannen. Kijk naar je werkschema en kies een paar dagen en tijden in de week waarvan je weet dat je genoeg tijd en energie hebt om te trainen. Door specifieke tijden te reserveren voor je workouts, is de kans groter dat je ze niet overslaat.


 2. Slaap prioriteit geven: Voldoende slaap krijgen is essentieel om je energieniveau op peil te houden en burn-out te voorkomen. Hoewel het misschien moeilijk is om een volledige nachtrust te krijgen wanneer je lange uren werkt, probeer je toch de prioriteit te geven aan slaap wanneer je kunt. Hierbij hoort het instellen van een consistente slaapschema, het creëren van een rustgevende routine voor het slapengaan en het vermijden van stimulerende middelen zoals cafeïne een paar uur voor het slapengaan.


 3. Kies kortere, high-intensity workouts: Wanneer je weinig tijd en energie hebt, kan het voordeliger zijn om kortere, high-intensity workouts te doen in plaats van langere, low-intensity workouts. Deze soorten workouts kunnen in slechts 30-45 minuten worden gedaan en bieden een efficiëntere en effectievere workout-ervaring. Probeer intervaltraining of circuittraining toe te voegen aan je routine om je hartslag omhoog te houden en maximale resultaten in minder tijd te behalen.


 4. Voorzie je lichaam op de juiste manier van voedingsstoffen. Voeding speelt een belangrijke rol bij het behouden van energieniveaus en ondersteunt spiergroei. Wanneer je lange uren werkt en weinig slaapt, kan het verleidelijk zijn om te vertrouwen op fastfood of ongezonde snacks. Maar deze soorten voedsel kunnen je eigenlijk meer vermoeid en traag laten voelen. Probeer in plaats daarvan prioriteit te geven aan gezonde, volwaardige voedingsmiddelen zoals mager eiwit, fruit en groenten en complexe koolhydraten.

  Er zijn verschillende gezonde, volwaardige voedingsmiddelen die je in je dieet kunt opnemen, waaronder:

  Magere eiwitten zoals kip, kalkoen, vis, tofu, bonen en linzen

  Volkorengranen zoals bruine rijst, quinoa, havermout en volkorenbrood

  Fruit, zoals bessen, appels, sinaasappels, bananen en druiven

  Groenten, zoals spinazie, broccoli, wortels, paprika's en zoete aardappelen

  Gezonde vetten, zoals avocado's, noten, zaden en olijfolie

  Deze voedingsmiddelen zitten boordevol essentiële vitaminen, mineralen en voedingsstoffen en kunnen je helpen om je energieniveau te behouden en je fitnessdoelen te ondersteunen.


 5. Wees flexibel en vergevingsgezind: Wat je ook plant, er kunnen nog steeds dagen zijn waarop je gewoon niet naar de sportschool kunt gaan of je gebruikelijke workout-routine kunt voltooien. Als dit gebeurt, is het belangrijk dat je flexibel en vergevingsgezind bent naar jezelf toe. Onthoud dat vooruitgang niet altijd lineair is en dat terugslagen een natuurlijk onderdeel zijn van elke fitnessreis. In plaats van je schuldig of ontmoedigd te voelen, probeer je te concentreren op wat je op dat moment kunt doen om jouw langetermijndoelen te ondersteunen.

Plan je workouts van tevoren, geef slaap prioriteit, kies kortere workouts, voorzie je lichaam op de juiste manier van voeding en wees flexibel en vergevingsgezind naar jezelf toe. Door deze strategieën toe te voegen aan jouw workout routine, kan je consistentie behouden en je fitnessdoelen bereiken, zelfs als je te maken hebt met de uitdagingen  van lange dagen met weinig slaap.


Terug naar blog